Algeseminar i Stryn
12. til 14. juni var internasjonale algeforskere samlet på Folven gård i Stryn, som er en del av forskningsrådsprosjektet Alge To Future (A2F) i regi av NIBIO.
Her ble både deltakere og media presentert for en fotobioreaktor som skal dyrke mikroalger av CO2-utslippene fra kyrne på gården.
– Dette er den første bioreaktoren som er installert på et gårdsbruk, forteller melkebonde Rolf Olav Gjørven (27). Han ser en høyteknologisk fremtid for matproduksjon både på land og i hav, og sier at utnytting av hele kretsløpet, fra energibruk til avfallsstrømmer, er viktig for å sikre bærekraftig produksjon i alle ledd.

Dag Hjelle og Rolf Olav Gjørven. Foto: Erling Fløistad, NIBIO
Utnytting av hele kretsløpet
På Folven gård bruker Gjørven og nabo Dag Hjelle lokal kraftproduksjon fra eget vannkraftverk som gir energien til lys som mikroalgene trenger for å vokse. Mikroalger vokser i vann, lever av CO2 og får energi fra lyset.
– Fri tilgang til rent vann og egen elektrisk kraft fra elven er noen av de viktigste fortrinnene vi har her hos oss, forteller Dag Hjelle i Folven.
Som en del av A2F-prosjektet blir de den første private gården som satser kapital i en helt ny næring. De etablerer et naturlig kretsløp gjennom forbrenning av metangass fra melkeproduksjonen som igjen gir CO2 til algene.
Bilder fra seminaret på Folven gård:

Kokker fra Brasil, Portugal og Italia serverte flere innholdsrike menyer basert på mikroalger.

Behandling av råvarer med presisjon.

Sónia Oliveria fra Universitetet i Lisboa forbereder dagens meny.

Seniorforsker Katerina Kousoulaki fra Nofima i Bergen.


Mastergradsstudent Marialena Kokkali fra Nofima i Bergen.





Stipendiat Hirono Suzuki fra Nord Universitet.


Anabela Raymundo fra Universitetet i Lisboa.

Anne Kjersti Uhlen, Nofima AS




Dag Hjelle, Folvengaard AS
