Tror alternative næringskilder vil bli mer vanlig i fremtiden

Hedda Aasen (19), fylkesleder i Grønn Ungdom Møre og Romsdal, tror alternative næringskilder som insekt, alger, tang og tare vil bli mer vanlig i fremtiden.

Hedda Aasen Intervju Bilde

Vi møter en trivelig Hedda Aasen (19) på Moa i Ålesund for å snakke med henne om klimaspørsmål og om mikroalger kan være en mulighet for bærekraftig matproduksjon.

Politikere har det største ansvaret

Aasen kan fortelle oss at Miljøpartiet De Grønne har snakket om tang og alternative næringskilder, men ikke alger. Den engasjerte ungdomspolitikeren har fått listeplass på både fylkeslista i Møre og Romsdal og på kommunelista. Hun har stor tro på Miljøpartiet de Grønne som parti.

- Folk blir mer obs på at det er politikere som har det største ansvaret for klimapolitikk. Det håper jeg det norske folk forstår.


Hun forteller at hun at har spist insekt før, men aldri prøvd noe med alger i. Flere Michelin-restauranter bruker maur, sirisser og den type insekter, sier hun. Det smaker ikke så ille, men man må være «klar» for det. Slik er det vel med alger også, spør hun.

Miljøpartiet De Grønne har noen nerder innenfor biologi og naturmangfold, ler hun og fortsetter med å si at hun regner med at det er noen i partiet som er obs på muligheten av å bruke mikroalger i mat, drikke og kosmetikk.

Aasen kan se for seg å spise mikroalger. Det virker som et veldig bra alternativ, spesielt i land som Norge der en ikke kan gro så mye frukt og bær som kun er sesongbasert, sier hun. På Vestlandet er det vanskelig å gro korn og frukt, men vi har mye sjø. Hvorfor ikke utnytte det?

Skuffende fokus på bærekraftig mat i skolen

Aasen ble ferdig med videregående i fjor, og poengterer at de ikke lærte om bærekraftig mat i skolen, der hun gikk restaurant og matfag. Vi har mange lærere i partiet som klarer å vinkle klimasaken inn i nesten alle fag de underviser i.

- Matproduksjon står for mye av utslippene våre, men vi kan ikke akkurat kutte ut mat.

Hun mener det er et svært lite fokus på bærekraftig mat og mat koblet til klimaspørsmål i skolen. Aasen forteller videre at noen lærere tar det opp av personlig vilje, men pensum er dårlig lagt opp til dette.