Vil ha bærekraftig mat på timeplanen

Nestleder i Volda Natur og Ungdom, Karina Straume (17), vil lære mer om bærekraftig mat og miljøbevisste valg på skolen.

Skjermbilde 2019 03 26 Kl  12 38 09

Hun går i andre klasse på Volda videregående skule, og forteller at det ikke undervises om bærekraftig mat og miljøbevisste valg på skolen. Selv er Straume opptatt av å kjøpe mat merket med "Nyt Norge" når hun handler.

- Jeg prøver å spise minst mulig kjøtt og å ikke kjøpe matvarer som er importert fra land langt vekke. Videre sier hun at hun ikke spiser så mye soya, men hvis en er vegetarianer og spiser soya for å minske CO2-avtrykket sitt, bør en se på andre alternativer enn soya fra utlandet.

Importerer tonnevis med soya

Hvert år blir det importer 360 000 tonn soya til Norge som blir brukt i dyrefôr og i mat til mennesker, fra Brasil.

- Vi må finne noe annet enn soya å putte i maten vår, understreker nestleder i Volda Natur og Ungdom.

Miljøvennlige mikroalger

Mikroalger kan bli brukt i mat. De er både miljøvennlige og næringsrike. På spørsmålet om hva hun ser for seg at vi spiser om 50 år blir både mikroalger og mer plantebasert mat nevnt.

- Kjøp sesongbasert norsk mat som epler fra Hardanger eller lokalfisket fisk, i stedet for import av frukt og eksotiske grønnsaker fra utlandet. Å spise sesongbasert mat fra Norge kan hjelpe masse, sier hun engasjert.

Karina sine enkle tips til en mer miljøbevisst hverdag:

  • Dropp vannflasker, bestikk og sugerør til engangsbruk, men kjøp heller sugerør, bestikk og vannflasker i materialer som holder lenge og er bra for naturen
  • Bruke vokspapir istedenfor glapack
  • Zero Waste Shop er butikker som ikke har matvarene i engangsplast, men kunden må ta med beholder til maten selv
  • Bruk kollektivtransport og unngå fly
  • Ikke kjøp unødvendig mye klær, men kjøp heller klær som tåler litt
  • Spis norsk sesongbasert mat